Hepinizin bildiği gibi internet artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Internet, beraberinde getirdiği özgürlük ile global dünyanın kapılarını bizlere açtı.
Sanal ağlar yardımıyla sosyalleşen bireyler online ticaret kavramını (P2P) benimsedi. Aynı anda milyonlarca insanın on-line olduğu ortamların varlığı ürün ve hizmet sağlayıcılarına internet üzerinden satış yapma konusunda gerekli cesareti ve güveni verdi.
‘On-line satışı gerçekleştirilemez’ gözüyle baktığımız birçok ürün artık bilgisayarımızın ekranından bize göz kırpıp, kur yapıyor. Bu bağlamda bazı şirketler sigorta poliçelerini internet üzerinden satabilecekleri yapıları çoktan oluşturmaya başladılar. Internet üzerinden poliçe satışlarını artırmak amacıyla yapılan girişimler birçok sigorta acentesinin kafasını meşgul eder hale geldi. Sigorta acentelerinin yerini alabilecek iddialı bir dağıtım kanalı gibi duran on-line poliçe satışları, acenteler açısından bir tehdit unsuru olarak algılanmaya başlandı. Online satışlar olacaktır. Potansiyel müşterilerin değişime olan dirençleri kırılmıştır ve bazı ürünlerin internet üzerinden satılacağı aşikardır.
Peki, acente bu tehditlere karşı pazar payını korumak için neler yapmalı, nasıl önlemler almalı, güçlü yönlerini nasıl ortaya çıkarmalıdır?
Öncelikle acente kendi işletmesi içindeki süreçlerde ne kadar kurumsallaşabildiğini, teknolojileri hangi oranlarda kullanabildiğini irdelemeli, zayıf ve güçlü özelliklerini analiz ederek tanımlamalıdır. Acente, güçlü ve zayıf yanlarını dikkate alarak yeni projeler geliştirmeli, kendi kurumsal yapısına uygun fikirler ve çözümler üretmelidir. Acente; zayıf yanlarını güçlendirecek, işini kolaylaştıracak, elindeki veriyi doğru yönetmesini sağlayacak sistemlere, kendisi için doğru ve verimli teknolojilere yönelmelidir.
Acente, global dünyaya uyum sağlarken lokal olmaya da devam etmelidir. Acente, kendi lokasyonunda yaşayan potansiyel müşterileriyle sıcak temas ile iletişim kurmayı asla ihmal etmemeli, ikinci plana atmamalıdır. Müşterisine bilgisini ve desteğini profesyonel olarak aktarmalı, yani müşterisine danışmanlık yapmalıdır. Müşteri ile yakın temasın olduğu profesyonel satış kanalları dünyada öncelikli olarak tercih edilmekte ve gelecek yıllar için de aynı öngörü de devam etmektedir. Profesyonel acente satabileceği ürünleri çok iyi tanıyan, kendisini güncel tutan, çözüm odaklı, ürün çeşitliliğine önem veren, müşterilerin nabzını elinde tutarak sigorta şirketi ile müşteriler arasında köprü olan danışman kişidir.
Bilgi ve birikimiyle karar verme aşamasında müşterisini yönlendiren, ona destek veren, kendi imkanları çerçevesinde uygun ve doğru teknolojileri kullanan bir acentenin tüm olumsuzluklara rağmen profesyonelliği ile varlığını sürdürebileceği aşikardır..
İlknur Kırbaş
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.